.

.

sábado, 23 de noviembre de 2013

PASSEIG DE SANT JOAN 1900-1930

El Paseo de San Juan -Passeig de Sant Joan- es un amplio paseo de Barcelona situado en los distritos de la Derecha del  Ensanche -desde Ronda San Pere a la calle Córcega- y sus ultimas tres manzanas pertenecientes al distrito de Gracia.
Se dio este nombre al paseo en recuerdo del antiguo paseo de Sant Joan o paseo Nuevo, empezado en el año 1795 y acabado en 1802, que bordeaba la explanada de la Ciudadela, y que desapareció al ser derribada la fortaleza.
Su parte más alta, entre Diagonal y Travesera de Gracia ha tenido diferentes denominaciones; primero, recién acabado, se llamó Paseo de García Hernández,  seguidamente Sant Joan, General Mola -durante el franquismo- y desde 1977 se volvió al nombre original.

A lo largo de su recorrido hallaremos los siguientes edificios y monumentos:

- Arco de Triunfo de Barcelona. 1888. Obra del arquitecto Josep Vilaseca i Casanovas.
- Biblioteca Masónica Arús.
- Monumento al Doctor Robert. 1904. Obra de Joan Llimona.
- Iglesia de Salesas. 1885. Obra de Joan Martorell.
- Monumento a Jacinto Verdaguer. 1904. Obra de Josep Maria Pericas.
- Palau Macaya. Realizado por el arquitecto modernista Josep Puig i Cadafalch en 1901-1903.
- Fuente de Hércules. 1796. Realizada por el escultor Salvador Gurrí. Trasladada desde la calle Comercio en 1929. Esta es la fuente más antigua de Barcelona.
- Monumento a Anselm Clavé. 1888. Obra de Manuel Fuxá Leal. Trasladada desde la Rambla Catalunya en 1956.
Y desde el Arco de Triunfo hasta la Plaza Tetuán también hallaremos diferentes casas modernistas.


1904 -Colocación primera piedra monumento a Mossen Cinto Verdaguer, en la confluencia con Diagonal. (29/3/1904)

1905 - Palau Macaya entre calles Mallorca y Provenza.


1909 - A la altura de la calle Industria

 1910 


1915 -Venta ganado a la altura de la calle Ausias Marc


1920
1923 - Manzana arriba de Rosellón - La fuente de Caperucita, actualmente está colocada del otro lado.
1923- Verbena Sant Joan, esquina calle Industria.
Al fondo la travesera de Gràcia.
1925 - Esquina Diagonal - Tras el monumento a Verdaguer se puede ver la torre del agua, otra de las que habían y, aún, hay en Barcelona. 
De ella sigue existiendo la base -comprobado en abril de 2014- que queda tapada por los dos edificios, bastante estrechos, que se construyeron posteriormente. Se accede a ella a través de un pequeño corredor del edificio de la Diagonal.

1929 - Comienzan obras para el traslado de la Fuente de Hércules, la más antigua de la ciudad, desde la calle Comercio a esta confluencia de Paseo San Joan con Córcega.

1930 - Fábrica Elizalde, entre las calles Rosellón, Córcega y Bailén, (al fondo) duramente bombardeada durante la Guerra Civil.

1930- A la izquierda, la fábrica Elizalde y la fuente de Hércules ya instalada.

7 comentarios:

miquel barcelonauta dijo...

Hola Dovel, Sóc Miquel el creador i administrador del bloc BARCELOFÍLIA (http://barcelofilia.blogspot.com.es/). He llegit el teu article sobre el passeig de Sant Joan i en ell dones a entendre que la torre d'aigua de l'antiga compañía EL FENIX DE AGUAS POTABLES encara existeix a l'interior dels edificis de la cantonada Passeig de Sant Joan/Diagonal. T'ho dic perque jo no he pogut confirmar aquesta dada, i segons les meves informacions la torre i el diposit d'agua van desdaparèixer cap a començaments dels 60's quan es va construit l'edifici més modern dels dos que hi ha a la cantonada. Alguns veins de la zona confirmen també aquesta hipòtesi. Dius també al bloc que hi ha un passadís per la Diagonal des d'on es pot accedir a la torre. Hi has estat? Ho has vist?. Bé ja em diràs, estic preparant varios articles sobre aquella zona i em trobo en procésd e recollida d'informació, per això voldria aclarir aquest punt. Gràcies per endavant i felicitats pel bloc. Miquel

DOVEL dijo...

En primer lloc, Miquel, et felicito pel teu bloc, del qual he fet esment en un parell d'ocasions.
Respecte al dipòsit d'aigües, segons diuen (al barri) està, encara que jo des de casa de la meva mare no puc veure-ho.
Sembla que es mes petit i ha quedat tapat darrere de la casa que fa cantonada (Passeig Sant Joan, 101) i la casa nova de la Diagonal. A Google maps es veu un quadrat, però no et puc assegurar que sigui el dipòsit.

L'entrada està just a la dreta d'aquesta finca, encara que mai se m'ha ocorregut intentar entrar. Si vols, un dia ho intento.
Salutacions i felicitats per BARCELOFILIA. Un gran blog!

bar.cel.ona.uta dijo...

Hola de nou i gràcies Dovel, Com et déia, el tema ha sorgit perque estic preparant l'article sobre aquesta torre d'aigües amb dipòsit. Jo també m'hi passaré un dia d'aquests per veure si es pot entrar. Veient la foto de Roisin dels anys 1920, la seva proximitat al limit del xamfrà i l'envergadura de la torre (que tindria més de 20 metres d'alçaria), sembla difícil que estigui integrada dins l'estructura de l'edifici. Et proposo que si tenim novetats contactem i ens ho expliquem. Gràcies. Miquel.

bar.cel.ona.uta dijo...

Benvolguda Dovel: Seguint el meu compromís d'ahir, t'informo que he pogut elaborar un apunt per BARCELOFILIA sobre la Torre d'Aigües de la que parlàvem, a partir de les dades extretes d'una ponència que Antoni G. Moreno-Navarro va presentar el 2007 al Congrés d'Historia de Barcelona. Aquest és el l'enllaç a l'article. Salutacions. Miquel.

bar.cel.ona.uta dijo...

http://barcelofilia.blogspot.com.es/2014/02/torre-daigua-amb-diposit-diagonal.html

Antoni González Moreno-Navarro dijo...

Hola. Enhorabona i gràcies pel teu interès per la nostra història i la seva difusió. Respecte del passeig de Sant Joan he de dir-te que gairebé totes les dates i algunes localitzacions que publiques són errònies. Pots consultar el meu llibre sobre la història del passeig o, si vols, et faig arribar les dades i dates correctes. Salutacions. Antoni González Moreno-Navarro.

DOVEL dijo...

Antoni, en primer lloc gràcies per la teva ajuda. Si em facilites les dades correctes las rectifico immediatament. Jo també vaig néixer al Passeig Sant Joan, per això hi han diverses entrades dedicades al barri.
De totes maneres m'agradaria llegir el teu llibre. On ho puc trobar?
Salutacions.